joi, 28 august 2008

in cautarea cautarii

exista oameni care nu se opresc niciodata din zbor si exista unii abili, ce il mascheaza bine.
exista rateuri magistrale cu fata umana de casatorie si camin linistit, intesat si cu vreo doi copii.

exista cupluri ca acela cu verighete, zarit pe plaja linistita din navodari acum cateva zile. erau sot-sotie, ca prea se priveau cu ura. ii studiam de ceva vreme cu vechea mea pasiune pentru oameni si povesti straine care ma face sa incremenesc cu mancarea in gura la restaurant, incercand sa prind firul vietii celor de vis a vis. cei doi, aparent 2 oameni stilati si discreti se ridicasera de la plaja. el inainte pasind usor scarbit, ea doi pasi in urma carand toate bagajele. nu, nu suntem la musulmani, unde femeia paseste in urma regelui ei. romania, anul 2008. tipul se intoarce si ii arunca o privire grea, mocnind in furie. o jigneste crunt, dar elegant, fara injurii. isi pastreaza tonul potrivit, nu ridica vocea, dar ii vad ochii, dilatati de ura coapta, gata sa iasa din orbita... ea ii da calm o replica sub centura. nu, nu era un joc. nu era nici pasiune ascunsa si nici vreo forma subtila de perversiune. pur si simplu erau satui pana peste cap, unul de celalalt. si pareau foarte sinceri. dar imi venea sa le strig ca s-a inventat divortul.

m-am gandit cat de conventional a ajuns totul. sau o fi fost dintotdeauna si abia acum ma prind eu.
exista oameni ce au evoluat in dorinte si se plictisesc repede convingandu-se ca oferta de pe piata mai merita studiata. nu i-as spune neaparat evolutie. e doar o tendinta de a o lua in mai multe directii, intre tentatie si nehotarare. e un sens, nu un progres. sunt din ce in ce mai complicati, mai pretentiosi, mai sensibili la stimulii din jur din belsug expusi.
cei mai multi studiaza oferta, unii trec si la actiune, putini o si recunosc, iar o parte din cei ce nu o fac sunt fideli pentru ca se abtin. desi smecheria la fidelitate e sa nu te abtii, ci sa vina natural. si mai e o mica patura, subtire, ce incearca sa se lupte cu societatea majoritara, cu perimatele arme ale iubirii adevarate.

unii oameni nu se opresc din zbor niciodata. dar isi construiesc familii, conform unor canoane care ii cheama. si cu o falsa morala inoculata gresit, morala care nu e decat o biata frica de societate.
unii nu au imaginatie si aleg sa caute diversitatea fiintelor in loc sa o inteleaga intr-una singura, cea potrivita. casanova era lipsit de imaginatie si el, don juan-ii zilelor noastre cu atat mai mult.
pentru ca ei nu cauta ceva anume, si nici nimic special, nu vor asta.
ei cauta cautarea.

Pagini