joi, 13 mai 2010

ticalosul si baiatul bun

se spune ca in legea atractiei universale pozitivul atrage pozitiv si zambetul atrage zambet. nu stiu insa daca legea asta a prevazut si ipocrizia umana, sub toate formele ei, inclusiv aceea de aparenta a tipului de treaba.
mie nu-mi plac zambetele excesive si nici politetea exagerata, nu cred in omul de treaba oricand / oricum - si pe deasupra si inteligent.
ba chiar am constatat ca nu ma simt in largul meu in preajma oamenilor excesiv de amabili, ma incomodeaza, dar mai ales simt un mare deficit de sinceritate si consistenta, uneori chiar repulsie.
cred ca simteam de mult, dar abia acum verbalizez: nu-mi plac nici fetele prea amabile, nici baietii excesiv de buni pentru simplul motiv ca n-o cred. in cazul in care respectivul individ e dotatat cu ceva intelect, sub politetea mascata se ascunde mecanismul intereselor personale si e ajuns doar ca acestea sa devina divergente cu ale tale, ca sa vezi cu cine ai de-a face.
sa luam exemplul baiatului bun. a, sa nu uit, si destept. deci se exprima frumos, isi alege cuvintele, e ''politically corect'', are grija cu ce spune, cu ce face, dar mai ales cu ce se vede ca face, iti deschide si inchide portiera masinii, apuca discret nota de plata din mana chelnerului nelasandu-te sa-ti scape nici macar o privire spre continut.
aplicabil si femeilor, in alt scenariu, respectand insa cu strictete a spune numai ce trebuie.
din pacate asta e un doar un jalnic show off lipsit de substanta, doar o reprezentatie a conventiilor sociale constand in ce ne-au invatat parintii si in ce am citit prin carti. se stie ca pana si morala e doar o biata frica de societate si ca noi nu suntem noi pe scena, ei nu sunt ei. stim cu totii asta in adancul fiintelor noastre, dar ne incapatanam sa jucam roluri. ne cosmetizam cand suntem urati si risipim zambete false cand ne vine sa injuram.
e multa ipocrizie in jur... pe langa un ''nice guy'' cred ca prefer ticalsoul fatis. are macar farmecul autenticului.

7 comentarii:

LIVIONE spunea...

Concret...cine te-a "facut din vorbe, mancati-as" ? :) Cre ca iei viata prea in serios. Si era o vorba: nu-ti lua viata prea in serios...la urma urmei nimeni nu scapa viu din ea.

Patricia spunea...

daca iti spun, nu-i asa ca il bati? ;-) viata, dragul meu, viata cu toti actorii mai mari sau mai mici perindati prin ea de-a lungul timpului...

Right/Wrong spunea...

Problema e ca tot viata ne invata ca ne dorim din cand in cand astfel de "ce se vede ca face". Stim jocul pe care il joaca insa contextul in care ne balacim la un moment anesteziaza reactia adversa fata de acest "jalnic show off". Pentru ca il comparam cu porcul nerecunoscator si neatent sau cu vaca absenta si frigida de acasa care nu ne intelege nevoia de atentie si gadilare a orgoliului si ne lasam atrasi de acest/aceasta Mr./Mrs. Right precum fluturele de flacara lumanarii.
Din pacate Mr./Mrs. Right sunt animale create tot de noi. Si continua sa existe pentru ca noi le cerem asta, asa cum continua sa emita OTV si sa se publice ziare precum Libertatea. Sa le negam existenta sau sa preferam opusul lor imi pare o lamentare (scuze pentru duritatea termenului, n-am gasit alta rima) inutila.
Nu vreau sa se inteleaga ca nu mi-a placut articolul. Mi-a placut foarte mult, pana la concluzie. Cu aceasta concluzie nu sunt de acord.

Patricia spunea...

@Right/Wrong: prefer ticalosul sincer prefacutului amabil. si asta nu neparat ca o regula simptomatica conform carei politetea ascunde mizerie. insa se poate intampla asa. amabilitatea si politetea exagerata poate sa mascheze niste bube uneori mai urate decat ale unui ticalos care se arata asa cum e. ''ticalos'' pentru ca n-am gasit alt cuvant, se intelege sensul . ce vrei sa fii, sa pari poate fi uneori foarte departe de ceea ce esti cu adevarat. depinde, evident si de cum vor sa te vada ochii privitorului, deci de acel context ''anesteziant'', cum foarte bine ai spus. si, bineinteles, sa nu uitam de acea relatie de determinare reciproca a actiunilor oamenilor, care m-a facut sa ma intreb retoric intr-un post mai vechi: ''cine a aparut primul, porcul sau curva'';-)

Right/Wrong spunea...

corect! 100% de acord

Anonim spunea...

........ citind titlul ma asteptam la o cu totul alta perspectiva "golanul vs. cavalerul". Poate e o ideie ........

Anonim spunea...

"ne cosmetizam cand suntem urati si risipim zambete false cand ne vine sa injuram. e multa ipocrizie in jur..."
sper ca ai vazut "carnage"

Pagini