duminică, 9 ianuarie 2011

adam si eva, liviu rebreanu

remarc ca de la o vreme citesc cartile care im plac intr-un anume fel: repede, dintr-o rasuflare. asa am facut si cu ''adam si eva'' a lui rebreanu.
tema si materialul compozitional al acestei carti, dezbatute de marii exegeti cu accente usoare de critica negativa, pe mine m-au surprins placut facandu-ma sa-l reclasific in preferintele mele literare pe autorul lui Ion.
parcurgand-o, am inteles ca poate fi citita atat ca roman, dar si ca sapte nuvele de sine statatoare ce pot fi citite in orice ordine, avand o tema repetitiva si o conceptie identica, ca la sfarsit de fapt sensurile sa se materializeze intr-unul singur.
deci iata doua lucruri interesante: tema si procedeul.
sunt neputincioasa in a dezbate critic tema reincarnarii sufletului in existente multiple spre intregirea spiritului, de care vad ca s-au ocupat din belsug mai toti criticii lui ''adam si eva''... tema care m-a captivat pe mine a fost alta: marea intalnire, povestea de iubire expusa in situatii si momente variate in timp. rebreanu reconstruieste atmosfera istorica a unor epoci diferite, pornind de la civilizatia indiana, egipteana, asiriana, trecand prin cea romana, evul mediu, in vremea revolutiei francezi si ajungand in timpurile noastre.
pentru asta, autorul a avut nevoie de o temeinica documentare, apreciez ca a trebuit sa strabata o cantitate considerabila de informatie, zeci sau poate sute de volume.
dar i-a reusit. a zugravit perfect parfumul fiecarui timp in parte, trasandu-le pe fiecare cu farmec, precizie, in materializari succesive distincte si autentice.
si asta mi-a sporit admiratia.
adam si eva este categoric o carte foarte frumoasa de dragoste. dar, daca vrei, in acelasi timp poate fi privita si ca o carte filozofica. ridica intrebari, dezbate probleme existentiale, construieste si combate sisteme de gandire.
pentru mine insa ramane ca o calatorie palpitanta in timp, in cautarea iubirii eterne si odata cu ea, a sufletului pereche.

2 comentarii:

Anonim spunea...

"Calatori in eternitate" scrisa de un danez, Karl Gjellerup. Daca o gasesti si ai timp, vei descoperi ceva similar: iubiri paralele in epoci si culturi diferite. Ambele carti au fost scrise cam in aceeasi perioada, tema fiind - probabil - la moda. „Adam si Eva” mi s-a parut mai romantica iar cartea danezului mai filosofica.

Patricia spunea...

multumesc, o sa o caut ;)

Pagini